Niacin a cholesterol
Při pravidelném užívání niacinu platí tzv. pravidlo 20, dochází:
K poklesu o 20 % triglyceridemie a LDL ("špatného") cholesterolu.
Vzestupu o 20 % HDL ("dobrého") cholesterolu.
Cholesterol je sloučenina kterou přijímáme v potravě a také vytváříme v těle. Je částečně rozpustný ve vodě a částečně v tucích.
Cholesterol je důležitý při syntéze hormonů, vitamínu D a žlučových kyselin.
Cholesterol o vysoké hustotě (HDL) snižuje výskyt srdečních a oběhových chorob, naopak cholesterol o nízké hustotě (LDL) způsobuje ukládání tuku v cévách a výrazně se zvyšuje riziko cévního a srdečního onemocnění.
V potravě je nejvíce zastoupen v živočišných tucích, v játrech a mléčných výrobcích.
Studie prokázaly, že niacin, čili kyselina nikotinová, dokáže snížit výskyt infarktu myokardu, cévních
mozkových příhod i nutnost revaskularizace.
Kombinací následujících metod dosáhnete optimálního stavu cholesterolu:
Zvýšení "hodného" HDL cholesterolu
- Fyzická aktivita: nejméně 4x týdně po dobu 30 minut.
- Alkohol: hraje významnou roli při zvyšování HDL cholesterolu. Důležitá je míra. Lékaři doporučují 1 - 2 drinky denně. Dvě piva, nebo dvě sklenky vína nebo 2 panáky mají pozitivní vliv na HDL cholesterol. Větší množství naopak mění kvalitu HDL k nežádoucímu složení a účinek může být opačný.
Snížení "zlého" LDL cholesterolu
- Strava: Je nutné vynechat z jídelníčku živočišné tuky - máslo, sádlo, tučná masa, vnitřnosti, uzeniny a paštiky vyráběné ze sádla a kůží, tučné sýry, tvarohy, šlehačku, smetanu atd.
- Vláknina: Důležitý je pravidelný příjem vlákniny, např 3 neoloupaná jablka denně.
- Máslo nahraďte margarinem s rostlinnými steroly, snižují cholesterol.